933 385 849
isatech@isatech.es

La pujada de l’acer amenaça l’economia

S’encenen els llums vermelles i els experts ja ho adverteixen amb claredat: la important pujada que està experimentant el preu de l’acer «amenaça la recuperació econòmica». L’efecte pot ser doblement negatiu, perquè una escalada del preu de l’acer en una economia encara deprimida i sense pols serà rebutjada pels mercats i difícilment païda pels consumidors finals.
En realitat, l’augment de preus de l’acer ja és un fet des de fa diversos mesos. Un producte base d’aigües avall com és la bobina calenta, per exemple, va experimentar en els últims cinc mesos un creixement del 50%, en passar de 400 euros la tona el desembre de 2009 de 600 euros com a preu previst per a les vendes que es realitzin al maig i juny.

A finals del passat mes de març, la convenció anual de les grans companyies d’explotació del mineral de ferro va decidir, en una reunió celebrada a Austràlia, modificar l’habitual forma d’adjudicació de la matèria primera a les siderúrgies mundials per un altre «més flexible que preveu la discussió trimestral dels preus ». L’acord, auspiciat per les grans empreses del mercat, Riotinto, BHP i el grup brasiler Val, va suposar un «immediat i espectacular» increment del preu del mineral de ferro i, en menor mesura, el del carbó coquitzable, que va comportar la seva repercussió en el producte final i, sobretot, va produir una inestabilitat gran en el mercat.

Experts consultats per aquest diari van mostrar la seva preocupació per l’actual procés alcista dels preus de l’acer, han assenyalat que el pitjor «pot estar per arribar» i van assegurar que «els primers signes indiquen que el mercat no ho aguantarà i es produiran efectes col · laterals molt perillosos ».

Les petites i mitjanes empreses del metall, construcció, automòbil, naval i en general les que utilitzen l’acer es veuran molt afectades per aquesta tendència alcista. El procés, a més, es produeix amb la majoria dels sectors en crisi, de manera que la pujada “només pot explicar-se en clau especulativa i curt termini» dels subministradors de la matèria primera, segons ha assenyalat el doctor enginyer de Mines Juan José del Campo Gorostidi.

A Astúries, Femetal creua els dits davant les incertes perspectives. El secretari general de la Federació d’Empresaris del Metall i Afins, Álvaro Alonso Ordás, no s’està de res a l’assenyalar que «una pujada forta i sobtada pot portar-nos greus conseqüències», i va indicar que «amb caràcter general, els increments en el preu l’acer, quan es produeixen d’una manera accelerada i en un curt espai de temps, tenen especial incidència negativa en les empreses del metall pel sistema que se segueix per a l’execució de les obres ». Segons el dirigent d’Femetal, «quan s’ofereix una obra es fa al preu que està l’acer en aquell moment i una vegada que el treball s’adjudica és molt difícil poder repercutir posteriorment els increments de la matèria primera».

Font: http://www.elcomercio.es/

Escribe un comentario